top of page
Daria Mihalache

Știința calculatoarelor

Redactor: Daria Mihalache

Grafician: Lavinia Dumitru

V-ați gândit vreodată ce drum vreți să urmați mai departe, ce carieră vă doriți? Este domeniul informaticii una dintre opțiuni? Mulți cred că știința calculatoarelor se referă la programare, însă aceasta presupune ceva mai multe cunoștințe.


Bineînțeles, materia de bază este informatica, unde veți învăța cum să declarați variabile, să faceți diverse operații cu ele, să afișați diferite mesaje, ș.a.m.d. Însă esențială este și matematica, pentru a putea face un algoritm care să ducă la rezultatul dorit. Aceasta nu e matematica cu care sunteți obișnuiți, este cea din spatele modului în care calculatorul efectuează sarcinile pe care i le dați. Nu sunt necesare cunoștințe foarte elaborate, ci lucruri de bază, precum determinarea celui mai mic multiplu și a celui mai mare divizor comun, teoria grafurilor, demonstrarea unor formule cu ajutorul inducției, sau proiectarea și analiza algoritmilor. Veți mai întâlni diverse calcule chiar și la cursurile de informatică, dar nu se compară cu cele din domeniul fizicii, ingineriei mecanice sau electricității. 


Un alt subiect important pe care îl veți studia este teoria calculabilității, unde va trebui să țineți cont de faptul că un calculator nu poate pune în practică algoritmi care nu au un final bine definit și să vă întrebați cât de eficient pot fi rezolvate problemele. Spre exemplu, încă de pe vremea Greciei Antice, oamenii

s-au întrebat câte figuri pot construi numai cu linii drepte și cu ajutorul unui compas. Ei bine, s-a dovedit că se poate construi un poligon cu peste 60.000 de laturi. Evident, nimeni nu trebuie să facă asta, dar tot ce contează e că acest lucru poate fi dovedit printr-un algoritm.


Algoritmul este un proces sau un set de instrucțiuni care, prin calcule sau alte operațiuni de rezolvare a problemelor, ajunge la rezultatul dorit. Puteți petrece o carieră întreagă lucrând la algoritmi, dacă asta vă pasionează, căci în ziua de azi, sunt foarte multe joburi cu aceasta tematică.


Probabil ați auzit că informaticienii lucrează pe partea de software, iar că inginerii se axează pe hardware. Aici trebuie adăugat că și cei dintâi participă la câteva cursuri ce țin de structura calculatorului, unde învață despre designul procesorului, despre cum sunt de fapt citite și procesate toate datele înăuntrul unui computer și modul în care acestea sunt mutate în diferite locații ale memoriei. Dacă aceste lucruri pe care le-am enumerat vi se par interesante, atunci poate că ingineria informatică vi s-ar potrivi mai bine. 


În concluzie, știința calculatoarelor are la bază informatica (care presupune scrierea algoritmilor în mai multe limbaje de programare, precum Java, Python, C++, studiul criptografiei, al sistemelor de operare, al inteligenței artificiale, al graficelor și al bazelor de date), multă matematică (în special cea de bază, care folosește analiza și inducția pentru demonstrarea anumitor teoreme și calcule), partea de hardware (care studiază alcătuirea unui calculator) și câteva cursuri opționale, pe care le puteți alege. Dacă obiectivul carierei voastre e, spre exemplu, să faceți website-uri, sau diverse aplicații simple, știința calculatoarelor este o alegere bună, însă nu singura, căci puteți căpăta aceste abilități și din mediul online sau la cursuri separate, nefiind nevoie să parcurgeți tot acest drum, care are o destinație ceva mai avansată.


Comments


bottom of page