top of page
Paraschiv Toma

Viruși ai calculatorului

Redactor: Paraschiv Toma

Grafician: Lavinia Dumitru

De cand calculatoarele au devenit in de ajuns de stabile incat sa fie folositoare, oamenii au gasit intotdeauna moduri prin care sa cauzeze probleme, iar cel mai eficient mod prin care puteau face asta erau virusii de calculator.


Desi aceasta idee exista de prin anii 1940, de abia in anul 1971 a fost pusa prima oara in practica. Virusul, numit Creeper, avea capacitatea de a calatori de la un calculator la altul, lasand in urma doar un mesaj ”hello I’m the creeper, catch me if you can!”. Versiuni mai noi ale acestuia puteau lasa o copie a lui in calculator, ajungand astfel primul vierme informatic. Creatorul Creeper-ului a lansat curand un al doilea vierme informatic, Reaper, al carui scop era sa scape de copiile lasate in spate de celalalt.


Cativa ani mai tarziu, in 1986, isi face aparitia virusul BRAIN. Acesta urma sa fie doar un experiment pentru a descoperi cat de departe poate ajunge un virus prin raspandire, cu scopul de a-i intelege mai bine . Creatorii acestuia au fost rapid surprinsi cand au descoperit ca experimentul lor a reusit sa traverseze intregul glob, pana in Statele Unite ale Americii. Acest lucru le-a aratat cu adevarat haosul pe care-l putea crea un virus in maini nepotrivite, rezultand in cresterea imensa a numarului acestora in urmatorul an.


Urmatoarele versiuni ale virusilor au inceput sa aiba consecinte adevarate, intentiile creatorilor devenind din ce in ce mai rele. Unii virusi erau capabili sa stearga memoria unei dischete,sa o schimbe complet sau chiar sa cauzeze distrugerea unui intreg calculator. Unul dintre acestia se numea “The Morris Worm” , ce a reusit sa infecteze in jur de 6000 de calculatoare( undeva la 10% din internet la momentul acela) si a cauzat daune de milioane de dolari. Creatorul acestuia, Robert Tappan Morris a fost unul dintre primii acuzati de frauda a calculatoarelor.


Numarul urias de virusi aparuti in ultima vreme a determinat intr-un final creearea anti-virusilor, ce aveau scopul de a impiedica infectarea calculatorului.

Cativa ani mai tarziu a fost descoperit primul macro-virus, in 1995.Se numea Concept si lucrul care-l facea diferit de ceilalti era faptul ca putea infecta documente Word. Ce la inceput parea mai mult inofensiv, Concept a deschis o usa spre virusuri mult mai periculoase. Trimiterea fisierelor era mult mai comuna, lucru ce rezulta in raspandirea mult mai rapida a macro-virusului. Nu mult mai tarziu, Happy99 a fost introdus lumii, acesta fiind capabil sa se raspandeasca prin e-mail, asemenea altora de la acel timp. Unul dintre cele mai interesante, dupa parerea mea, era intitulat “LOVE LETTER FOR YOU.txt”. Acesta aparea pe calculatoarele utilizatorilor, fiind perceput de sistemul de operare ca un mesaj, iar la deschiderea acestuia, intra in practica.


Au mai existat si inca exista nenumarate versiuni ale virusurilor, o data cu dezvoltarea tehnologiei acestia devenind din ce in ce mai periculosi si mai greu de oprit sau identificat.


Comments


bottom of page