Redactor: Ilinca Maria Ioniță
Grafician: Lavinia Dumitru
Da, ați citit bine titlul! Pentru a vă lămuri, vom vorbi despre renumita VASELINĂ pe care o întâlnim în toate casele și în toate diy-urile de la 5 minutes crafts. Pentru început, hai să înțelegem ce e vaselina în sine. Vaselina (în engleză vaseline) este, ca și parafina, un distilat din petrol, format din alcani, cu formula generală (CnH2n+2). Ca alcătuire, în mare, este făcută dintr- un agent de îngroșare, uleiurile de bază și aditivi. Acum că v-ați făcut o idee în general pe baza detaliilor plictisitoare, să vorbim puțin despre istoria ei.
Robert A. Chesebrough a fost un chimist și expert în rafinarea uleiurilor (înainte de succesul petrolului). Chesebrough a lucrat cu distilarea spermei de balenă pentru a obține kerosen, însă acest lucru l-a concediat deoarece experimentul devenise “învechit”, atunci când s-a descoperit uleiul, în Titusville. Din aceste evenimente provine ideea că vaselina noastră din ziua de azi conține copiii balenelor, însă acest fapt nu este în totalitate adevărat. Prin urmare, data viitoare când vă dați cu vaselină pe post de strugurel, nu vă gândiți la nimic...vă rog eu mult. Revenind la călătoria vaselinei. Când Robert al nostru a aflat de concurență, s-a dus în orașul cu pricina pentru a ști unde poate fi folosit noul ulei descoperit. Acolo a văzut că uleiul conținea o substanță menită să vindece arsurile și să protejeze rănile (= rolul vaselinei). Văzând toate acestea, a decis să lucreze el însuși cu substanța și s-o perfecționeze, astfel creând un gel. După aproximativ 10 ani, Robert a călătorit în America ca să vândă produsul. Chesebrough a început să se rănească singur și să aplice această invenție pentru a demonstra proprietățile sale. L-a numit apoi “wonder jelly”. Lumea, inițial, l-a văzut doar ca pe un medicament. Prin anii 1900, Chesebrough a primit drepturile de autor și vaselina a început să circule global, devenind popular in high school. Ba chiar a fost de mare ajutor în cele 2 războaie mondiale, vindecând rănile.
Acum vaselina a rămas un produs destul de important, având multe întrebuințări. Împiedică ruginirea, dezlipește guma din păr, face ca pielea să fie smooth ca fundul unui bebeluș, este folosită în industria make-up-ului și, cum a fost inițial, este un produs farmaceutic pentru răni minore și arsuri. Chesebrough avea așa multă încredere că vaselina va ajunge folosită mult, încât a mâncat în fiecare zi câte o lingură din acest gel (mă mir că omul ăla a trăit 96 de ani). Ai crede că asta era o nebunie de a lui, de prin anii 1900 toamna, însă acest lucru încă se mai crede. Există oameni care o folosesc în gătit, chiar și simplă, pe pâine. Doar n-ai mânca un gem de a lui bunica sau miere. Nu. Vaselină.
În concluzie, cumpărați o cutie de vaselină. Poate rămâneți fără luciu de
buze, fără dezinfectant sau pur și simplu trăiești momentul ăla când deschizi
frigiderul de 3 ori așteptând să găsești ceva de mâncare și după vezi vaselina aia
pe dulap și te gândești că “da, ar merge o vaselină pe pâine”.
Comentarii