top of page
Alexia Scărlătescu Craioveanu

Vaccinul

Redactor: Alexia Scărlătescu Craioveanu

Grafician: Lavinia Dumitru

1. Ce este vaccinul?

Un vaccin este un preparat biologic care oferă imunitate activă dobândită la o anumită boală infecțioasă.

Tipurile de vaccin reprezintă diferite strategii utilizate pentru a încerca să reducă riscul de îmbolnăvire, păstrând în același timp capacitatea de a induce un răspuns imunitar benefic. Acestea sunt: vaccinul atenuat, inactivat, toxoid, subunitar, conjugat, pe baza OMV (veziculelor membranei exterioare), heterolog, genetic, cu vector viral, pe bază de ARNm și pe bază de ADN.



2. Istoria vaccinului: care au fost primele vaccinuri și cum au apărut acestea?

Încă din Antichitate, lumea a fost expusă unor epidemii care au făcut ravagii în rândul populațiilor. Observațiile anticilor cu privire la epidemii indicau și o formă de imunizare a celor care reușeau să depășească o anumită boală infecțioasă.

În Evul Mediu, medicii au încercat fără succes să oprească maladiile, iar carantina a devenit cea mai folosită metodă în încercarea de stopare a răspândirii bolilor.

Variolizarea a fost un procedeu ce presupunea ca unei persoane sănătoase să îi fie aplicată pe o zgârietură a pielii o cantitate mică de fluid din pustulele de variolă ale unui individ infectat. Douăzeci de ani mai târziu, Edward Jenner, un doctor englez, ajunge să fie numit “Părintele vaccinului”, în urma documentării sale asupra variolării.

În România, vaccinul antivariolic a devenit obligatoriu începând cu anul 1874.



3. Prin ce se diferențiază vaccinul pe bază de ARNm de vaccinul tradițional?

Majoritatea vaccinurilor împotriva bolilor virale sunt făcute din viruși crescuți în ouă de găină sau celule mamifere. Procesul de colectare a virușilor, adaptarea acestora pentru a crește în laborator și expedierea lor în întreaga lume poate dura luni. Pentru noii viruși precum SARS-CoV-2, pentru care a fost nevoie de un nou vaccin cât mai repede posibil, acești pași puteau încetini dezvoltarea. De asemenea, creșterea unor cantități mari de virus pentru a face fiecare vaccin poate crea potențiale pericole.

Vaccinurile pe bază de ARNm funcționează diferit față de vaccinurile tradiționale. În loc să introducă un virus în sistemul tău, acidul ribonucleic mesager (ARNm) lucrează cu celulele care produc proteinele din corpul tău. ARNm învață acele celule cum să producă o proteină specifică pentru a crea un răspuns imun împotriva unei anumite boli, cum ar fi COVID-19. Vaccinurile ARNm sunt unice pentru că nu conțin un virus viu, deci nu există riscul de a îmbolnăvi persoana vaccinată.



4. Cum funcționează vaccinul COVID-19?

Vaccinurile pe bază de ARNm conțin material din virusul care provoacă COVID-19, care oferă celulelor noastre instrucțiuni despre cum să producă o proteină inofensivă, unică pentru virus. După ce celulele noastre produc copii ale proteinei, ele distrug materialul genetic din vaccin. Organismele noastre recunosc că proteina nu ar trebui să fie acolo și construiesc limfocite T și B, care își vor aminti cum să lupte împotriva virusului dacă suntem infectați în viitor.

Vaccinurile subunitare includ bucăți inofensive (proteine) ale virusului care provoacă COVID-19 în loc de întregul germen. Odată vaccinat, corpul nostru recunoaște că proteina nu ar trebui să fie acolo și construiește limfocite T și anticorpi care își vor aminti cum să lupte împotriva virusului.

Vaccinurile cu vectori virali conțin o versiune modificată a unui virus diferit de cel care provoacă COVID-19. În interiorul carcasei virusului modificat există material din virus. Acesta se numește „vector viral”. Odată ce vectorul viral este în interiorul celulelor noastre, materialul genetic oferă celulelor instrucțiuni pentru a produce o proteină unică pentru virus. Folosind aceste instrucțiuni, celulele noastre fac copii ale proteinei. Acest lucru determină corpurile noastre să construiască limfocite T și limfocite B.



5. Cum s-a descoperit un vaccin COVID-19 atât de repede? Este sigur pentru populație?

Oamenii de știință, medicii, consiliile de etică, producătorii și autoritățile de reglementare s-au unit pentru a lucra mai eficient și rapid. S-au făcut progrese în tehnologia vaccinurilor ce sunt construite pe baza multor ani de cercetare. Au fost 10000 de voluntari pasionați de studii clinice. În paralel, a avut loc fabricarea pe scară largă a vaccinurilor, pentru a crește producția. Guvernul și organele financiare și-au unit forțele pentru a elimina orice obstacole monetare.

Toate procedurile standard de siguranță au fost urmate în timpul studiilor clinice privind vaccinurile pentru COVID-19 și procesele de reglementare riguroase au fost complet finalizate ca și pentru orice alt vaccin sau medicament. Deci, vaccinul COVID-19 este cel puțin la fel de sigur precum oricare alt vaccin.



6. Poți face vaccinul COVID-19 și vaccinul antigripal în același timp?

Experții confirmă faptul că se poate contacta atât virusul gripal, cât și coronavirusul simultan, iar consecințele ar putea fi mortale. Medicii ne informează, însă, că ne putem vaccina și împotriva COVID-19 și împotriva gripei în același timp. Este cel mai bine sa fii vaccinat pentru ambele infecții respiratorii și este foarte puțin probabil să apară alte efecte adverse grave.

În prezent, Moderna lucrează la dezvoltarea unui nou vaccin care să acționeze împotriva COVID-19 și a gripei, întrucât spitalele au deja de-a face cu varianta Delta și cu sezonul gripal ce este pe cale să înceapă iarna aceasta.



7. Care sunt cele mai populare vaccinuri COVID-19 în România?

Potrivit statisticilor postate pe site-urile oficiale despre vaccinarea în România, cele mai folosite vaccinuri sunt Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Din mai 2021, aceste patru tipuri de vaccinuri au fost autorizate pentru a fi utilizate în România.

România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin. Până la 21 septembrie 2021, a primit 18,5 de milioane de doze, dintre care au fost folosite doar aproximativ 10 milioane. În acest caz, România a vândut sau a donat 5 milioane de doze țărilor precum Argentina, Danemarca, Egipt, Irlanda, Moldova, Serbia, Coreea de Sud și Ucraina.



8. Fake news și părerea oamenilor despre vaccinul COVID-19: lumea nu este informată suficient și refuză vaccinul.

  • Afectează fertilitatea

  • Alterează ADN-ul (produce mutații genetice)

  • Este, de fapt, un plan pentru a ucide oamenii în vârstă

  • Conține ingrediente toxice

  • Oamenii vor fi injectați cu gene ale anumitor animale

Acestea sunt câteva dintre puținele zvonuri care circulă prin întreaga lume despre vaccinul COVID-19. Desigur că, niciunul dintre acestea nu poate fi adevărat, întrucât vaccinul conține: cholesterol, clorură de potasiu, dihidrogenofosfat de potasiu, clorură de sodiu, fosfat disodic dihidratat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.

Știrile și informațiile false au contribuit la a-i face pe oameni neîncrezători, și, în final, să refuze vaccinul. Acestea îi fac pe oameni să își anuleze programările pentru vaccin, ceea ce duce la risipa acestora.

Este adevărat că, la începutul dezvoltării vaccinului, au existat rapoarte extrem de rare de boli neurologice inexplicabile în urma vaccinării împotriva COVID-19, însă autoritățile de reglementare nu au găsit nicio dovadă că vaccinul a provocat problema.


Concluzii

Vaccinul COVID-19 este un vaccin destinat pentru a crea anticorpi in organismul uman, care să ofere imunitate și să lupte impotriva virusului prin diferite metode. Efectele adverse depind de la organism la organism, însă sunt aceleași precum și la oricare alt vaccin. A fost produs într-un timp foarte scurt față de celelalte vaccinuri, datorită tehnologiei ARNm, o metodă nouă în domeniul medicinei, ce permite vaccinarea fără expunerea la virus.

Oamenii trebuie să se informeze din surse oficiale, pentru a nu cădea pradă știrilor false și să se întoarcă împotriva vaccinului. Acesta este inofensiv și conține ingrediente ce se găsesc, în general, în alimente.


Comments


bottom of page