Redactor: Rossetti Laetiția Maria
Grafician: Lavinia Dumitru
Auzi un zgomot. Asculți muzică. Radioul sună prin casă în timp ce tu îți scrii tema la informatică la calculator, privind ecranul luminos. De la a încălzi ceva la microunde pana la a-ti face o radiografie. Cum...de ce? Deși inițial poate părea o întrebare cu un răspuns foarte complicat, acesta se rezumă la un cuvânt: unde.
Ce sunt și ce fac undele? Undele nu sunt obiecte/lucruri materiale. Prin unde, înțelegem procesul prin care se transfera energie dintr-un loc in altul. Acestea pot fi de mai multe tipuri: unde sonore, unde electromagnetice (lumina, undele radio), unde mecanice, etc. Uneori, putem ,,interpreta” energia respective ca informație, si o putem folosi. De exemplu, când un om vorbește, putem înțelege mesajul pe care vrea sa ni-l transmită, chiar daca sunetele pe care le scoate sunt doar unde prin care se trimite energie la noi In ureche.
Cum se mișcă undele? Undele au o axa de echilibru, prin care oscilează. Frecventa (măsurată in Hz) reprezintă cate oscilații face o unda pe un anumit interval de timp (formula frecventei este f=1/T, unde f-frecventa si T- timpul in care face o oscilație). La nivel microscopic, mișcarea unei particule care duce la mișcarea particulei de lângă aceasta, produce o unda. Mișcarea particulelor se întâmpla datorita transferului de energie. Energia este direct proporționala cu amplitudinea unei oscilații, astfel, cu cat amplitudinea este mai mare, cu atât energia pe care o are una este mai mare. De asemenea, putem afla viteza unei unde, care este data de lungimea unei unde înmulțită cu frecventa ei. De aceea viteza unui sunet (a unei unde) nu depinde de sunet, depinde de mediul in care se afla, deoarece mediul influențează oscilațiile undei. Un lucru interesant este ca cu cat frecventa este mai mare, cu atât undele trec mai repede prin anumite materiale. Un exemplu sunt razele gamma care sunt folosite pentru tratamentele de cancer, deoarece pot trece prin corpul uman.
Tipuri de unde
- unde transversale –> axa oscilației este perpendiculara pe direcția mișcării undei
Aceste unde pot fi de 2 feluri:
- Unde cu o pulsație
- Unde continue
- unde longitudinale –> axa oscilației este aceeași cu direcția mișcării undei (un exemplu ar fi undele sonore)
Niște noțiuni de baza despre electromagnetism – o forță ce are la baza undele : Electromagnetismul este una dintre cele patru forte fundamentale ale naturii. Acesta este forța care leagă atomii intre ei si formează astfel materia. Când atomii fac schimb de electroni, in jurul lor se creează un câmp electric care ii conectează. In interiorul Pământului se afla un strat de metale lichide care se mișcă continuu, generând curenți electrici care produc un strat in jurul Pământului ce ne protejează de cele mai periculoase radiații: radiațiile Solare. Existenta polului Nord si polului Sud sunt consecințe ale acestui fenomen.
Comentarios