Redactor: Daria Mărgărit
Grafician: Diana Gherghina
Tehnoredactor: Călina Burciu
Ce este mai exact un multivers? Ar putea să existe întradevăr acest concept? Și dacă da, cum ar arata o astfel de lume? În ultima ședință a clubului nostru am discutat despre posibilitatea existentei universurilor paralele sau chiar despre modalitatea de a crea un univers nou.
Însă, pentru început, cum am defini acest termen? Multiversul este o teorie ipotetică, nedemonstrată ce prevede existența a mai multor universuri in același timp. Deși există multe propuneri cu privire la această enigmă, cercetătorii cred că acestea pot fi extrem de asemănătoare cu al nostru sau complet diferite, guvernate de legi ale fizicii pe care noi nu ni le putem imagina. Totodată mulți oameni de știință refuză această ipoteză, căci ar reprezenta o cale mult prea ușoară și convenabilă de a umple golurile pe care le le resimțim când vine vorba despre sfârșitul timpului. Procesul de inflație, expansiune a universului și Big Bang-ul au contribuit la nevoia ca această teorie să fie una valibilă și adevărată.
Conform lui Alexander Vilenkin, această inflație nu s-a oprit peste tot în același timp, astfel, teoria sa presupune că pe măsură ce inflația se termină într-un anumit loc, se formează un nou univers. Chiar și așa, aceste universuri nu se pot contacta, deoarece continuă să se extindă la nesfârșit.
Alți fizicieni cred că, există doar un număr finit de moduri în care materia se poate așeza și în cele din urmă aceste aranjamente trebuie să se repete. Astfel, ipotetic, ar putea exista un univers paralel în care există o altă versiune de a ta.
Totuși, deși această idee pare mai mult de domeniul romanelor Science Fiction, teoria multiversului nu reprezintă o născocire, ci derivă din mecanică cuantică și teoria corzilor. Este important de asemenea sa înțelegem că multiversul nu este neapărat o teorie, cât o consecință a înțelegerii noastre în prezent a fizicii teoretice. Această teorie a atras după sine și o multitudine de lucrări de ficțiune bazate pe conceptul universurilor paralele, însă această idee își face apariția atât în mitologia nordică, precum și în cosmologia budistă și hindusă.
Unul dintre cele mai faimoase experimente care încearca să susțină teoria multiversului este Pisica lui Schrödinger. Experimentul se desfășura astfel: Schrödinger şi-a imaginat o pisică închisă într-o cameră ce nu putea fi observată din exterior, în interiorul căreia a plasat un dispozitiv radioactiv. Este posibil să determinăm un moment de timp la care există 50% şanse ca materialul radioactiv să se fi descompus, ceea ce înseamnă probabilităţi egale ca pisica să fie vie sau moartă. De aici rezultă ideea că ar putea exista două universuri paralele, câte unul pentru fiecare situație ipotetică.
Cu trecerea timpului, ipotezele fizicienilor au început sa curgă iar mai jos vă vom prezenta câteva din teoriile la care au ajuns, teorii ce susțin existența Multiversului:
Universele cu bule - Universurile cu bule sunt destul de ușor de înțeles. În această teorie, ar fi putut exista alte evenimente Big Bang, atât de departe de noi încât nu putem concepe încă distanțele implicate. Dacă considerăm că universul nostru constă din galaxiile create de un Big Bang, care se extind spre exterior, atunci în cele din urmă acest univers ar putea întâlni un alt univers creat în același mod. Sau, poate, distanțele implicate sunt atât de mari încât aceste multiverse nu ar interacționa niciodată. Oricum ar fi, nu este nevoie de un salt uriaș de imaginație pentru a vedea cum ar putea exista universurile cu bule.
Multivers din universuri repetate - Teoria repetată a universului multiverselor se bazează pe spațiu-timp infinit. Dacă este infinit, atunci aranjamentul particulelor se va repeta. În această teorie, dacă călătoriți suficient de departe, ați întâlni un alt Pământ și, în cele din urmă, un alt „voi”.
Braneworlds sau Universe paralele - Conform acestei teorii multiverse, universul pe care îl percepem nu este tot ce există. Există dimensiuni suplimentare dincolo de cele trei dimensiuni spațiale pe care le percepem, plus timpul. Alte „brane” tridimensionale pot coexista în spațiul de dimensiuni superioare, acționând astfel ca universuri paralele.
Fiice Universe - Mecanica cuantică descrie universul în termeni de probabilități. În lumea cuantică, toate rezultatele posibile ale unei alegeri sau situații nu numai că pot apărea, dar se produc. În fiecare punct de ramură, se creează un nou univers.
Universe matematice - Matematica este considerată un instrument folosit pentru a descrie parametrii universului. Cu toate acestea, este posibil să existe o structură matematică diferită. Dacă da, o astfel de structură ar putea descrie un fel complet diferit de univers.
Ca să răspundem concret la întrebarea „Ce este multiversului?” ne-ar trebui ani de analiză științifică și date pe care momentan nu le putem accesa, pentru că nu avem tehnologia potrivită încă, dar putem spune cu certitudine că viitorul nostru, atât noi ca și civilizație, cât și universul ca un întreg va depinde pe viitor de aceste universuri ipotetice ce ne așteptă să le descoperim.
Comments