top of page
Rebecca Voinea

Steroizii

Redactor: Rebecca Voinea

Grafician: Diana Gherghina

Tehnoredactor: Diana Moisescu

Aceleași substanțe folosite de sportivi încă din 1954 pentru a-și îmbunătăți performanțele atletice sunt folosite și în medicină pentru tratarea unei game largi de afecțiuni, de la inflamații la unele tipuri de cancer. Prin urmare, sunt steroizii chiar atât de dăunători?

Nu toți steroizii sunt implicați în creșterea masei musculare. Steroizii reprezintă o clasă largă de compuși organici, iar efectele lor asupra organismului sunt foarte variate. Există două categorii de steroizi: naturali și sintetici.

Corpul nostru produce în mod natural steroizi, iar dintre aceștia, cel mai important este colesterolul care stă la baza unor alți steroizi, precum testosteronul și estrogenul. Fiind derivați din colesterol, acești steroizi pot traversa membranele celulare, ajungând în celulă, de unde modifică genele și influențează sinteza de proteine.

Steroizii sintetici sunt realizați în laborator, iar scopul lor este acela de a ”imita” efectele unor steroizi naturali, mai exact a unor hormoni. Spre exemplu, rolul corticosteroizilor este acela de a acționa precum cortizolul, un hormon secretat de glandele suprarenale. Aceștia încetinesc sau opresc răspunsurile imune care ar putea cauza inflamații. De aceea, medicamentele pe bază de corticosteroizi sunt utilizate în calmarea simptomelor asociate cu alergii, artrită reumatoidă, astm, Lupus, diverse afecțiuni dermatologice etc. Corticosteroizii slăbesc sistemul imunitar, ceea ce favorizează contractarea unor infecții, iar, pe termen lung, poate cauza osteoporoză, probleme de vedere, diabet, dar și insuficiență suprarenală.

Steroizii utilizați pentru creșterea masei și forței musculare sunt cei anabolizanți (un alt tip sintetic de steroizi), iar efectele lor sunt similare celor ale testosteronului, hormon cu rol în creștere, dar și în determinarea caracteristicilor sexuale secundare masculine. De aceea, steroizii anabolizanți pot fi prescriși de medici în cazul în care corpul nu secretă suficient testosteron pe cont propriu, dar și pacienților bolnavi de cancer, SIDA sau alte boli care determină pierderea masei musculare.

La o primă vedere, steroizii anabolizanți par a fi cea mai bună variantă pentru a mări masa musculară într-un timp scurt, protejând, în același timp, fibrele musculare. Steroizii stimulează sinteza proteinelor și cresc numărul de nuclei din fiecare celulă musculară, dar ajută și la scăderea procentului de grăsime corporală.


Persoanele care folosesc steroizi recreațional (cu toate că este ilegal), iau doze cu mult mai mari decât cele care sunt prescrise pentru ameliorarea afecțiunilor, iar, cu timpul, dezvoltă toleranță și dependență, fiind necesară creșterea dozei.

Efectele pe termen lung includ hipertensiunea arterială, cancerul, acneea, alopecia, atrofia testiculară, ginecomastia, insuficiența renală, distrugerea ficatului și unele tulburări psihice. În unele situații, corpul încetează să mai producă testosteron. De asemenea, infertilitatea afectează în jur de 9 din 10 persoane care utilizează steroizi. Deoarece steroizii determină creșterea nivelului de colesterol ”rău”, sau LDL, și formarea cheagurilor de sânge, riscul accidentelor cardiovasculare și al accidentelor vascular cerebrale este crescut, indiferent de vârstă.

Chiar și în cazul întreruperii tratamentului, unele efecte sunt ireversibile. Mai exact, chiar dacă masa musculară se va întoarce la normal, numărul de nuclei din fibrele musculare va rămâne ridicat. Din acest motiv, sportivii acuzați de dopaj primesc interdicție pe viață.


Tinerii sunt, în special, predispuși riscurilor asociate consumului de steroizi, cum ar fi anomaliile de creștere sau schimbările bruște de dispoziție. Mai mult, administrarea steroizilor anabolizanți în adolescență poate cauza modificări structurale de lungă durată la nivelul creierului. Totuși, aproximativ 85% dintre adolescenți nu sunt informați în mod corect cu privire la efectele adverse ale steroizilor.


Comments


bottom of page