top of page
Țuca Mara Simina

SINESTEZIA

Redactor: Țuca Mara Simina

Grafician: Ștefania Trandafir

Imaginează-ți o lume în care ascultatul muzicii nu este doar o experiență auditivă, ci te transpune într-un univers plin de culori, viziuni, mirosuri sau sclipiri de lumină. Pentru unii poate fi o experiență terifiantă, dar pentru alții poate fi o modalitate uimitoare de a experimenta lumea în care trăim. Asta este realitatea pentru persoanele afectate de sinestezie.


Ce este sinestezia? Sinestezia este un fenomen neurocognitiv în care activarea unei căi senzoriale sau cognitive (cum ar fi auzul) duce la experiențe concomitente, involuntare în a doua cale senzorială sau cognitivă (cum ar fi viziunea). În alte cuvinte, atunci când un simț este stimulat, acesta declanșează un simț nerelaționat să fie activat simultan. Un exemplu de acest lucru poate fi văzut la persoanele care aud muzica și percep în același timp culori sau modele specifice. Un individ care experimentează sinestezia de-a lungul vieții este denumit „sinestezic.” Ei își pot percepe sinestezia ca un atribut pozitiv, deoarece le permite să perceapă lumea printr-o combinație de simțuri multiple, distinctă de populația generală. O caracteristică cheie a sinesteziilor este consistența în asocierile lor, de exemplu, legarea constantă a aceleiași culori cu un anumit sunet sau stimul vizual.


Un exemplu în acest sens este perceperea unor forme geometrice specifice în relație cu anumite gusturi sau texturi. Un alt exemplu este asocierea anumitor culori cu emoții sau auzul senzațiilor auditive în relație cu citirea textului. Aceste exemple demonstrează diferitele moduri în care sinestezia se poate manifesta în percepția unui individ.


Cum apare sinestezia? Sinestezia este adesea prezentă de la naștere sau se dezvoltă devreme în copilărie, deși se poate dezvolta și mai târziu în viață. Cercetările sugerează că sinestezia poate avea o componentă genetică.

În mod normal, fiecare dintre cele cinci simțuri stimulează o anumită zonă a creierului. De exemplu, la vizualizarea unui perete galben neon strălucitor, cortexul vizual primar din spatele creierului este activat. Cu toate acestea, la persoanele cu sinestezie, pot fi stimulate și zone suplimentare ale creierului, cum ar fi lobul parietal, care este responsabil de percepția gustului. Se crede că această interconexiune crescută între regiunile creierului care procesează informațiile senzoriale este un factor care contribuie la sinestezie.


Se știe că anumite substanțe, cum ar fi medicamentele psihedelice precum mescalina, psilocibina și LSD-ul, induc temporar sinestezia la unii indivizi. Alți stimulanți, cum ar fi canabisul, alcoolul și cofeina pot provoca, de asemenea, sinestezie temporară, conform unor studii.


Este sinestezia o boală mintală? Nu, sinestezia nu este o boală sau o tulburare psihică. Mai degrabă, este un mod nou de a experimenta lumea printr-un amestec de simțuri unic pentru individ.


Cum putem trata sinestezia? În prezent, nu există un tratament specific pentru sinestezie. Mulți indivizi cu sinestezie găsesc că percepțiile lor unice despre lume sunt plăcute, în timp ce alții le pot considera izolatoare, deoarece poate fi dificil să le explice altora experiențele lor.


Conectarea cu alte persoane care au sinestezie în comunitățile online poate ajuta la atenuarea sentimentelor de izolare.


Consultarea cu un profesionist în domeniul sănătății mintale poate fi, de asemenea, benefică în înțelegerea și evaluarea potențialelor aspecte pozitive ale sinesteziei, cum ar fi creativitatea sporită și poate ajuta la utilizarea armonizării ambelor părți ale creierului pentru activități specifice.


Sinestezia se poate prezenta în mai multe feluri, de exemplu:

· Sinestezia auditiv-tactilă apare atunci când un sunet provoacă o anumită senzație corporală (cum ar fi furnicături pe ceafa).

· Crostezia apare atunci când anumite sunete (cum ar fi claxonarea unei mașini) pot declanșa pe cineva să vadă culorile.

· Sinestezia grafem-culoare apare atunci când literele și cifrele sunt asociate cu anumite culori.

· Sinestezia lexico-gustativă apare atunci când auzirea anumitor cuvinte declanșează gusturi distincte.

· Sinestezia prin atingere în oglindă a fost descrisă ca un fel de empatie supraalimentată: o persoană se simte ca și cum ar fi atinsă dacă este martoră că i se întâmplă altcuiva. Poate fi benign – cum ar fi un avantaj observat în recunoașterea expresiilor faciale – sau împovărător, ca în cazul unui neurolog care a simțit o presiune intensă în piept când a văzut un pacient care face CPR.


Persoanele care suferă de sinestezie pot avea parte de o viață perfect normală, întrucât afecțiunea lor nu reprezintă o dizabilitate. Este speculat faptul că Vincent van Gogh și Joan Mitchell ar fi avut sinestezie. Să auzi în culori și să citești culorile în cuvinte pe o pagină adaugă un alt nivel de dimensiune vieții la care mulți dintre noi nu putem decât să visăm.


Comments


bottom of page