Redactor: Diana Gherghina
Grafician: Lavinia Dumitru
Cu toții știm cât de mult și cât de repede a evoluat tehnologia, aceasta fiind într-o continuă dezvoltare. Însă când vine vorba de limbajele de programare, începutul a fost unul mai greu, așteptându-se mai mult de jumătate de secol pentru a apărea cel de-al doilea limbaj, odată cu care lucrurile au evoluat extraordinar de rapid.
Bazele acestora au fost puse de Lossie Ada Lovelace în 1883, când a apărut primul algoritm pentru Analytical Engine, în scopul calculării numerelor Bernoulli. Abia după 66 de ani a apărut un alt limbaj de programare destul de slab, Assmebly, care a fost implementat prima dată într-un EDSAC( Electronic Delay Storage Calculator ) și folosit tot în matematică, descoperindu-se cu ajutorul său cel mai lung număr prim, de 79 de cifre. Deși atunci cand te gandesti la un limbaj de programare, îți trece prin minte un cod ce urmează a fi compilat sau interpretat, dar vei fi uimit să afli că Autocode a fost primul limbaj care putea fi compilat și a apărut tocmai în 1952.
După 1957, au apărut destul de rapid mai multe limbaje importante în istoria tehnologiei și a programării și anume Fortan, considerat cel mai bun dintre limbajele vechi de programare, Algol, ce reprezintă baza pentru C++, C, Pascal si Java, Cobol, folosit la calculatoarele mainframe, și Lisp, care este popular pentru studierea inteligentei artificale. Bill Gates si Paul Aller alterează Basic, cu scopul de a îl folosi în primele produse Microsoft. Odată cu anul 1970 au început să ia naștere limbajele populare, primul fiind Pascal, folosit în primele software-uri Apple, urmand ca în 1972 să apară limbajul apropiat de cel uman și anume C, iar acesta duce la producția lui Perl, o combinație între Basic, C și Lisp și a lui Obj-C, care are o mare importantă pentru cei de la Apple, dar și cea a cunoscutului C++ în 1983 prin adaugarea claselor. Acesta e folosit în software-uri importante, precum Adobe Photoshop și Minecraft și prin combinarea acestuia cu Visual Basic a fost realizat în anul 2000 C#, compatibil cu Java și folosit în aplicații Microsoft Office. În 1991 a apărut un limbaj ușor de citit, favorit pentru mulți programatori din ziua de azi, și anume Python. Acesta s-a folosit de Smalltalk, care a apărut înainte, ca și SQL, Matlab, Perl și Scale.
În anul 1995 au apărut 4 limbaje importante de programare, printre care se regăsește Java, care a fost numit inițial « Oak » și este rulat de mai mult de 3 miliarde de device-uri și a fost îmbunătățit pentru WWW (World Wide Web). De asemenea, au mai apărut PHP și Ruby, folosite în web development și în doar 10 zile a fost realizat JavaScript, pentru interacțiunile browserului web.
În final, au mai apărut 3 limbaje de programare pe lângă C# după anii 2000, Scala și Groovy, improvizate după Java și Go, care seamănă cu C. Apariția acestora încheindu-se pentru momentul de față cu producerea celor de la Apple a lui Swift, cu care poți crea chiar de pe telefonul tău IOS aplicații.
תגובות