Redactor: Maria Borcescu
Grafician: Lavinia Dumitru
Platina este un element chimic din grupa metalelor platinice în tabelul periodic. Este un metal tranzițional foarte prețios, de culoare gri-alb, fiind cunoscut pentru multiplele utilizări pe care le are în anumite domenii.
Platina a fost descoperită prima oară în America, în secolul al XVIII-lea. A fost ultimul metal prețios descoperit de către om, probabil din cauza faptului că se găsește în cantități foarte reduse. Este un metal cu o densitate mare, fiind foarte greu de manevrat. Utilizările ei principale sunt întâlnite în industria producerii de bijuterii și cea a catalizatoarelor de autovehicule, iar datorită proprietăților ei, platina este cu aproximativ 1,5 ori mai scumpă decât aurul, reprezentând cel mai scump metal din lume.
Platina este renumită pentru proprietățile ei cu adevărat interesante. Este un metal dur, maleabil și rezistent la coroziune, menținându-și starea fără a se degrada chiar și pentru mii de ani. Au fost efectuate mai multe experimente pentru a demonstra rezistența remarcabilă a platinei la substanțele corozive, iar în urma acestora s-a ajuns la concluzia că platina nu este deloc afectată de substanțe precum acidul clorhidric, acidul sulfuric și acidul azotic. Totuși, hidroxidul de sodiu / soda caustică oxidează platina, iar, bineînțeles apa regală o dizolvă complet. Apa regală este un acid coroziv, de culoare roșie sau galbenă, format din acid clorhidric și acid azotic, ambele substanțe fiind foarte concentrate. Deși reacția se desfășoară destul de lent la temperatura camerei, apa regală reușește să dizolve în totalitate platina.
Așa cum am menționat mai sus, una dintre principalele utilizări ale platinei este în producerea de catalizatoare, acele substanțe care modifică viteza unei reacții chimice. La autovehicule, piesa componentă ce filtrează gazele nocive ale motorului conține un „fagure” ceramic, din care fac parte anumite metale prețioase care să acționeze împotriva gazelor (ex. platina, paladiu sau rhodiu). Aceste metale transformă gazele nocive în apă și emisii cu un conținut mai scăzut de CO2.
O altă utilizare a platinei este în industria bijuteriilor. Unele dintre cele mai scumpe bijuterii sunt confecționate din platină, întrucât proprietățile acesteia oferă rezistență îndelungată. De asemenea, este demonstrat că nu există persoane alergice la platină, spre deosebire de aur. În trecut, egiptenii obișnuiau să își confecționeze bijuterii din aliaje de platină și aur. Totuși, întrucât extragerea platinei durează mult timp, iar prelucrarea ei este mai costisitoare decât a celorlalte metale prețioase, bijuteriile din platină sunt rar întâlnite și la un preț pe măsură, însă este clar că oferă o calitate superioară.
Putem găsi platină și în alte contexte cum ar fi unele echipamente de laborator și în medicina dentară. În principal, în acest domeniu, metalul este folosit pentru realizarea protezelor dentare, de obicei în aliaj cu aurul.
În concluzie, platina este un metal destul de rar întâlnit, dar cu utilizări pe o scară largă. Părerea mea este că în viitor va trebui să găsim mai multe variante prin care să putem face rost de platină, deoarece este clar că rolul ei este important pentru dezvoltarea anumitor domenii.
Bibliografie:
https://www.youtube.com/watch?v=bBBy4-0uUC4
https://www.youtube.com/watch?v=vhPu-3b0FnY
https://www.youtube.com/watch?v=FSdBB1vBDKY
https://www.youtube.com/watch?v=fro-L5gSyh4
https://ro.wikipedia.org/wiki/Platin%C4%83
https://www.valmand.ro/despre-bijuteriile-din-aur-sau-platina
Commentaires