Redactor: Ioniță Maria Ilinca
Grafician: Lavinia Dumitru
Neuroimagistica reprezintă o parte a neuroștiinței ce ne învață, cu ajutorul diferitelor tehnici, structura și ansamblul sistemului nervos. Aceasta se împarte în doua mari categorii:
- neuroimagistica structurală - se ocupă cu analizarea structurii sistemului nervos și depistarea bolilor intracraniene, a tumorilor.
- neuroimagistica funcțională- este folosită pentru diagnosticarea bolilor metabolice și a leziunilor la o scară mai fină, de exemplu Alzheimer-ul. De asemenea, în studierea psihologiei neurologice și cognitive, împreună cu imaginea rezultată dintre computer-creier.
Această ramură a medicinei se bazează, în fapt, pe diferite radiografii realizate prin metode diverse. Întâlnim de obicei RMN, care a fost înlocuit cu IRM, EEG și PET. Se realizează la clinici cu tehnologia necesară pentru fiecare, cum ar fi, de exemplu, centrele Regina Maria.
Let’s take a look at each one!
1. IRM (Imagistica prin Rezonanță Magnetică) - Este o tehnică a imagisticii medicale care utilizează câmpul magnetic puternic, undele radio și un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. (în cazul nostru, a capului)
Cum funcționează? Se bazează, în principiu, pe fenomenele studiate de fizica particulelor. În momentul în care asupra atomilor de hidrogen acționează un câmp magnetic puternic, aceștia se "aliniază" spre o anumită direcție. Apoi aceștia sunt expuși unor impulsuri de unde radio. Acest lucru produce o reorientare. Timpul de revenire la direcția inițială diferă de la un țesut la altul, oferind medicilor o cale de a le deosebi unele de altele, astfel putând să se deosebească structurile anatomice între ele. Receptorul scanerului IRM detectează toate aceste schimbări, informațiile fiind procesate de către un computer pentru a fi elaborată o imagine.
Cum se realizează? Pentru IRM este un tub înconjurat de un magnet de formă cilindrică. Pacientul este plasat pe un pat mobil care se introduce în magnet.
2. EEG (Electroencefalograma) - Reprezintă o tehnică de înregistrare și interpretare a activității electrice a creierului. Este foarte importantă în diagnosticul și monitorizarea pacienților cu epilepsie, dar și în diagnosticul altor afecțiuni neurologice de tipul encefalopatiilor, encefalitelor, tulburărilor de somn, monitorizarea gradelor de profunzime a comelor, existența unor tumori și stabilirea diagnosticului de moarte cerebrală.
Cum funcționează? Celulele neuronale care alcătuiesc scoarța cerebrală și emit potențiale post-sinaptice cu valoare electrică ce pot fi preluate, înregistrate și evaluate cu ajutorul electroencefalogramei. Reprezentată grafic, activitatea electrică cerebrală se înscrie prin anumite succesiuni de unde sinusoidale sau ascuțite, sincrone sau asincrone, ritmice sau aparent aleatorii, ce permit caracterizarea traseului ca fiind fiziologic (normal) sau cu modificări lezionale ori iritative (patologic).
Cum se realizează? Captarea se face prin intermediul unor electrozi așezați pe scalp, cuplați la un aparat numit electroencefalograf.
3. PET (Tomografia cu emisie de pozitroni, combinată cu computer tomografia (CT) ) - Este una dintre cele mai avansate metode de diagnostic imagistic. Examinarea PET-CT permite diagnosticarea timpurie şi identificarea precisă a cancerului, precum şi extinderea acestuia (metastaze, ganglioni limfatici), precum și alte boli, cum ar fi Alzheimer-ul și Schizofrenia. Sunt simplu de executat, neinvazive, complet nedureroase şi rapide.
Cum funcționează? Se foloseşte o moleculă de glucoză marcată radioactiv cu fluor (18F) – 18F-2-fluoro-2-deoxy-D-glucoza – prescurtat FDG, care permite vizualizarea activităţii metabolice a ţesuturilor şi relevă modificările funcţionale care apar, în multe cazuri, înainte ca modificările anatomice, structurale să se producă.
Cum se realizează? Fiind o combinație care include computerul tomograf, aceasta se realizează tot în acesta, la fel ca IRM-ul.
Ca o mică concluzie, neuroimagistica este un subiect pe cât de variat și complex, pe atât de important pentru a ne înțelege propriul creier și a depăși limitele impuse de până acum. Cu timpul, tehnologia va evolua, informații noi vor apărea și astfel o să putem cunoaște și mai multe!
Comments