top of page
Alexia Bratu

Mituri - Corpul uman

Redactor: Bratu Alexia

Grafician: Lavinia Dumitru


1. Mit: Este necesar sa bem 8 pahare de apa pe zi.

Cantitatea de apa pe care trebuie sa o bem depinde de greutatea corporala si de nivelul de activitate al fiecarui individ, nefiind un numar fix.

2. Mit: Poti opri administrarea antibioticelor in momentul in care te simti mai bine.

Este important sa nu oprim administrarea antibioticelor, deoarece, in caz contrar, boala recidivează, de multe ori creându-se mutanți ai bacteriei, care devin imuni la medicament.


3. Mit: Antibioticele te pot ajuta in tratarea unei raceli.

Antibioticele sunt medicamente care lupta strict impotriva bacteriilor. Racelile nu sunt cauzate de bacterii, ci de virusi, astfel incat antibioticele nu au efect in tratarea acestora. Medicul iti poate prescrie antibiotic numai in cazul in care apar complicatii ale racelii. De exemplu, atunci cand sinusurile sunt blocate, se inflameaza si pot favoriza aparitia unei infectii bacteriene – rinosinuzita bacteriana, care poate fi tratata cu antibiotic.


4. Mit: Limba este impartita in 4 zone, iar fiecare este dedicata unuia dintre gusturile: dulce, sarat, acru, amar.

Abilitatea de a simti gustul de dulce, sarat, acru si amar nu este impartita pe diferite sectiuni, receptorii de gust fiind distribuiti pe toata suprafata limbii.


5. Mit: Daca iesim afara cu parul ud, racim.

Expunerea la o temperatură scăzută, având părul ud, nu reprezintă o cauză directă pentru a răci sau a dezvolta o gripă ori o viroză, însă manifestarea bolii poate fi grăbită, dacă virusul a fost anterior contactat. Metode mult mai eficiente de a ne proteja de o răceală sau gripă ar fi să evităm locurile aglomerate, unde multe persoane pot tuși sau strănuta, mai ales în sezonul virozelor și să ne spălăm frecvent pe mâini.


6. Mit: In momentul în care strănutăm, întreg organismul se oprește preț de câteva secunde, inclusiv inima.

Chiar dacă bătăile inimii pot fi mai lente în timpul unui strănut, funcționarea acesteia nu este oprită, ceea ce înseamnă că nu există motive reale de îngrijorare.


7. Mit: Parul si unghiile continua sa creasca dupa moarte.

Celulele nervoase mor intr-un interval de 3-7 minute dupa deces, astfel ca orice crestere este stopata, dar pielea din jurul parului si unghiilor se retrage dupa moarte, din cauza deshidratarii, ceea ce face ca acestea sa para mai lungi.


8. Mit: In medie, o persoana inghite opt paianjeni pe an in timpul somnului.

Daca o persoana doarme si are gura deschisa, cel mai probabil sforaie, ceea ce creeaza vibratii care le indica paianjenilor ca este un pericol, prin urmare ii sperie.


Comments


bottom of page