top of page
Țîr Matei

Istoria informaticii

Redactor: Țîr Matei

Grafician: Lavinia Dumitru


De obicei când ne gândim la informatică, ne gândim la o știință relativ nouă, dar puțini știu că aceasta își are începuturile chiar prin anii 3000 înainte de Hristos, odată cu invenția abacului chinezesc. Deși pare exagerat, trebuie să ne amintim că abacul este prima formă a unei mașini de calcul inventate vreodată.


În 1642, Blaise Pascal construiește

prima mașinărie mecanică de calcul, numită Pascaline. Acest prim calculator, nu a prins totuși la publicul larg, deoarece se strică relativ ușor și mecanismul era destul de încet.


Între 1660 și 1700, Gottfried Leibniz creează versiunea lui a unui calculator, capabil de a efectua toate cele 4 operații matematice de bază (adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea). Acesta a fost primul care a dezvoltat aritmetică binară, ce este esențială în informatică din zilele noastre.


În secolul al XIX-lea, Charles Babbage vine cu ideea unui motor analitic, care prin esență era primul calculator programabil. Din păcate, din lipsa fondurilor, ideile sale nu au devenit realitate.


De asemenea, lucrând cu Babbage, trebuie să fie menționată și Ada Lovelace, care este considerată a fi primul programator, după ce a venit cu ideea unui algoritm care să calculeze numere Bernoulli.


În 1890, inspirat de Babbage, Herman Hollerith creează prima mașinărie electromecanică, un tabulator de recensământ, care a avut atât de mult succes, încât americanul și-a deschis o companie, numită IBM.


În 1936, Alan Turing, propune conceptual unei mașinării universale, numită mai târziu Turing Machine, capabilă de a calcula orice era posibil de calculat.


În 1958 apare primul calculator de birou electronic, numit ANITA Mk. VII, iar în 1945 apare ENIAC, fiind un calculator Turing-complet, capabil de a fi reprogramat pentru a rezolva o gamă largă de operații.


Primul calculator numeric cu program stocat care a funcționat a apărut în anul 1948, astfel începând prima generație de calculatoare.


După 1953, calculatoarele cu tranzistoare au început să fie produse, moment ce marchează în istoria informaticii a doua generație de calculatoare.


A treia generație de calculatoare începe în 1971, odată cu invenția circuitului integrat, iar a patra odată cu apariția microprocesorului, aceasta ducând până în prezent.





Comments


bottom of page