Redactor: Sara Niță
Grafician: Ștefania Trandafir
În filme, când un robot se folosește de inteligența artificială (AI), de obicei ajunge să decidă că nu se va mai supune oamenilor și va urma propriile obiective. Celor pasionați de sci-fi, împreună cu futuriștilor, le place să sugereze că inteligența artificială va duce la roboți siniștri care devin obsedați de distrugerea umanității. În viața reală însă, AI-ul nu este nici pe departe suficient de inteligent pentru asta – încă.
Dar ce este AI? Inteligența artificială este capacitatea unui computer de a simula inteligența umană și de a îndeplini sarcini complexe. Termenul este frecvent aplicat dezvoltării sistemelor cu abilități intelectuale caracteristice oamenilor, cum ar fi rațiunea, capacitatea de a găsi un sens, de a generaliza sau de a învăța din greșeli.
Există două tipuri de inteligență artificială: Weak și Strong.
Weak AI, cunoscută și sub numele de Narrow AI, se concentrează pe îndeplinirea unei sarcini specifice, cum ar fi să învingă maeștrii de șah (Deep Blue, IBM, 1997). Acesta poate efectua doar un singur tip de sarcină. Inteligența artificială Strong, care nu există încă, poate îndeplini o varietate de funcții, antrenându-se în cele din urmă să rezolve noi probleme. Inteligența artificială Weak se bazează pe oameni pentru a-i defini parametrii algoritmilor săi de învățare și pentru a furniza datele relevante de formare. În schimb, aportul uman doar accelerează faza de creștere a inteligenței artificiale Strong, nu este neapărat necesar. O altă diferență ar fi că Strong AI dezvoltă o conștiință de sine asemănătoare omului în loc să o simuleze, cum ar face inteligența artificială Weak.
Există și alți termeni care sunt din aceeași sferă cu AI: machine learning, rețelele neuronale și deep learning. Ei sunt folosiți interschimbabil, dar înseamnă lucruri diferite. Inteligența artificială include machine learning, rețelele neuronale sunt o forma de machine learning și deep learning este o categorie de rețea.
Algoritmii de machine learning permit inteligenței artificiale nu numai să proceseze aceste date, ci și să le folosească pentru a învăța fără a avea nevoie de programare suplimentară. Algoritmii de machine learning sunt, în esență, concepuți pentru a clasifica, a găsi asemănări, a prezice rezultate și a lua decizii pe baza informațiilor acumulate.
O rețea neuronală este un model de învățare inspirat de neuronii creierului nostru. Deep learning include multe straturi ale rețelei neuronale și volume foarte mari de date. De aceea se și numește „deep”.
Deoarece AI a devenit o abordare atât de comună a rezolvării problemelor, o putem găsi în aproape fiecare domeniu. Probabil ați auzit de chatbots, face recognition, asistenți virtuali sau știți că AI este folosit pentru recomandările pe Netflix, de exemplu. Iată câteva alte utilizări pentru inteligența artificială:
În medicină, unii cercetători au folosit AI pentru a ajuta în detectarea cancerului. Alții au folosit AI pentru a perfecționa mișcările unui robot chirurgical care reproduce mișcările mâinii ale unui chirurg.
Inteligența artificială, sub forma „machine vision”, ajută mașinile autonome să navigheze. Companiile de logistică folosesc tehnologii similare în depozite, unde se pot pilota roboți care se deplasează cu încărcătură.
În unele cazuri, AI se folosește pentru a genera conținut complet nou, cum ar fi artă, muzică sau eseuri (vezi Chat GPT, DALL-E 2 etc.).
Toate acestea fiind spuse, AI are unele dezavantaje pe care trebuie să le abordăm, inclusiv pierderea locurilor de muncă, algoritmi discriminatorii, impactul negativ asupra mediului, folosirea neautorizată a datelor pentru antrenarea programelor (de ex. opere de artă) și dominația companiilor Big Tech în acest domeniu.
Progresul tehnologic este inevitabil. Cu toate acestea, trebuie să examinăm modul în care AI evoluează pentru a ne asigura că funcționează fără probleme și fără a ne amenința drepturile fundamentale. Viețile noastre devin din ce în ce mai interconectate cu sistemele bazate pe AI, deci este esențial să înțelegem această tehnologie, să ne asigurăm că funcționează în beneficiul tuturor.
Comments