Redactor: Ioana Tocaciu
Grafician: Lavinia Dumitru
Ce sunt găurile de vierme?
Numite si „poduri” Einstein-Rosen (descrise pentru prima dată de către Albert Einstein și Nathan Rosen in 1935), acestea sunt, de fapt, un răspuns la ecuațiile teoriei relativității, ele fiind o metodă de a călători aproape instantaneu dintr-o parte a universului în alta.
De la ce provine numele?
Așa cum probabil vă imaginați, de la ideea că atunci când un vierme vrea sa ajungă pe partea cealaltă a mărului, acesta nu se deplasează pe suprafața fructului, ci creează o gaură prin el, ea fiind un drum mai scurt și mai eficient.
Sunt acestea posibile?
Din punct de vedere matematic, sunt posibile, cu condiția ca o gaură neagră să fie amplasată la fiecare capăt al „podului” Einstein-Rosen. Găurile de vierme cu masa negativa sunt detectabile datorită efectelor gravitaționale cauzate, însă, nici până în ziua de azi nu au fost descoperite.
Cu toate acestea, câteva aspecte împiedică existența găurilor, cum ar fi stabilitatea. Ele nu ar putea fi folosite pentru a ajunge într-un alt punct al universului, pentru că ar colapsa, tunelul micșorându-se până în punctul în care traversarea ar fi imposibilă, deși, dacă gaura ar conține suficientă materie exotică (materie care încalcă legile gravitației, fiind asemănătoare cu materia normală, dar cu proprietăți „exotice”) aceasta ar putea rămâne stabilă pe tot parcursul călătoriei.
De asemenea, mărimea este o piedică la fel de signifiantă, asta însemnând că dacă, într-adevăr, găurile de vierme ar fi posibile, acestea ar exista la nivel microscopic, chiar mai mici ca un atom (10-33 cm), fiind prea minuscule ca o nava spațială sa încapă prin ele.
În plus, există teorii conform cărora găurile de vierme ar putea conecta două universuri, dar aceste scenarii sunt considerate mult prea complicate ca aceste idei sa se confirme.
Călătoria in timp
Călătoria in timp ar fi posibilă cu ajutorul unei găuri de vierme. Deși călătoria în trecut este încă un subiect controversat si considerat imposibil de către mulți dintre fizicieni, călătoria în viitor ar putea fi realizabilă, atâta timp cât unul dintre capete este accelerat, iar celălalt staționar.
Cum funcționează? Simplu, dacă am lua două ceasuri sincronizate indicând ora 12, amplasând câte unul la fiecare capăt și am intra prin capătul accelerat, ieșind prin cel staționar, ceasul de la capătul staționar ar indica ora 6, iar cel accelerat ora 3. Adică, orice ar intra prin capătul accelerat va ieși într-un moment anterior intrării sale.
De asemenea, pentru simplul fapt că dacă ai traversa o gaură de vierme, ai merge mai rapid ca viteza luminii, dacă un om decide să călătorească pentru 12 ore, la viteza luminii, prin gaura de vierme, acesta s-ar întoarce pe Pământ mai tânăr decât ceilalți, cu 10 ani.
Comments