Redactor: Marinescu Alex
Grafician: Lavinia Dumitru
Ce sunt exoplanetele?
Numite și planete extrasolare, exoplanetele sunt planete din afara sistemului nostru planetar ce diferă de la una la alta precum cele din Sistemul Solar.
Cum le putem observa?
Lumina stelelor este atât de puternică încât corpurile cerești din jurul său sunt imposibil de observat cu un telescop obișnuit. Astfel, oamenii de știință au dezvoltat diferite modalitați:
ASTROMETRIA = observarea modului în care steaua își schimbă poziția în timp față de alte stele; existența unei exoplanete va determina mișcarea pe o mică orbită eliptică a stelei.
METODA TRANZITULUI = scăderea luminozității stelei când o exoplanetă se află între Pământ și aceasta; cu ajutorul metodei se poate afla și masa planetei în relație cu steaua pe care o orbitează.
MICROLENTILA GRAVITAȚIONALA = metodă de detectare ce constă în observarea curbării luminii sub acțiunea gravitației exoplanetei;
OBSERVAREA DIRECTA = mai puțin folosită; doar în cazul planetelor gazoase și foarte mari (de 3-4 ori mai mari decât Jupiter) acestea emițând radiații puternice; !!! Pentru o mai bună analiză a exoplanetelor și cu scopul căutării vieții în univers, anul acesta se va lansa un nou telescop spațial – James Webb - care va orbita Soarele. Cu niște antene hipersensibile va putea detecta coliziunea dintre moleculele de oxigen pe o rază de 16 ani lumină!
VIAȚA EXTRATERESTRĂ
Viața asemănătoare celei de pe Pământ poate apărea în anumite condiții rare (temperaturș stabilșă, apă in stare lichidă, oxigen și/sau azot). Dar pentru a putea ințelege cum s-ar dezvolta organismele în afara Sistemului Solar trebuie, în primul rând, să ne uităm în jurul nostru.
De ce au nevoie de apă organismele vii?
Apa reprezintă un mediu foarte bun pentru reacțiile chimice dintr-un organism, ea având ph-ul 7.0 ceea ce înseamnă că nu este nici acidă nici bazică.
Cum am putea defini termenul “viață”?
Întrebarea a cauzat multe controverse dar, simplificat, viața înseamnă METABOLISM (producerea de energie cu ajutorul substanțelor organice).
SATELITUL LUI SATURN – TITAN
Modificările dese în compoziția atmosferică a satelitului a trezit multe teorii despre metabolismul viețuitoarelor ipotetice presupunându-se că acestea folosesc substanțe precum hidrogen si acetilenă pentru a supraviețui. De asemenea, este foarte posibil ca sub scoarța de gheața și rocă să se afle un mare ocean datorită existenței vulcanilor de gheață.
Comments