Redactor: Alexia Nițu
Grafician: Diana Gherghina
Tehnoredactor: Călina Burciu
Cu toții știm ce sunt drogurile și ce efect au asupra oamenilor, fie că am citit unul din zecile articole de pe internet sau am participat la discuții pe această temă ; însă nu mulți dintre noi realizăm că suntem înconjurați de așa numitele droguri ‘‘legale’’.
Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezintă o nouă categorie de droguri psihoactive, create în urma experimentelor conduse asupra compoziției și a efectelor drogurilor psihoactive deja existente. Acestea sunt produse în locații ascunse sau în laboratoare clandestine. Drogurile sintetice sunt adesea cunoscute și sub denumirea de droguri de club, fiind consumate de către tineri și adolescenți în baruri, cluburi, la concerte și petreceri.
Drogurile sintetice au aceleași efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul și au în compoziție substanțe chimice legale disponible pe piață. Chiar dacă efectele rezultate sunt aceleași cu cele ale drogurilor populare, structura lor chimicș e complet diferită de a acestora.
Din categoria drogurilor sintetice fac parte mefedrona (drog stimulant), spice (K-2, sau marijuana sintetică), foxy methoxy (drog halucinogen). Drogurile sintetice sunt comercializate sub denumiri legale, cum ar fi amestecuri de plante uscate, bețișoare parfumate, săruri de baie, îngrășăminte pentru plante, soluții de curățat bijuterii. Pe aceste produse apare mențiunea “Strict interzis consumului uman.”, astfel că ele nu sunt supuse legislației care se aplică medicamentelor și drogurilor ilicite, în ciuda faptului că sunt mai puternice și periculoase, cu compoziții mult mai puțin studiate decât omoloagele lor ilegale de pe piață.
Cele trei categorii principale în care se împart aceste droguri sunt:
Canabis sintetic,
Droguri sintetice cu acțiune stimulantă (vândute de obicei ca “săruri de baie”, cu efecte asemănătoare cocainei, metamfetaminelor și ecstasy-ului),
Droguri sintetice halucinogene (cu aceleași efecte ca LSD si ecstasy).
Semnele abuzului de droguri sintetice sunt asemănătoare cu cele ale dependenței de alcool sau de droguri de stradă:
Schimbări de comportament: izolarea de familie, atitudine defensivă referitoare la consumul de droguri,
Îngrășare sau pierdere în greutate,
Schimbări de înfățișare și igienă,
Paranoia,
Probleme legate de somn: insomnii, neliniște, coșmaruri,
Scăderea performanței la școală sau la serviciu,
Deteriorarea relațiilor sociale,
Lipsa de interes față de prietenii și activitățile de altădată.
Alte semne care indică consumul de etnobotanice sunt:
Sticluțe de medicamente goale, pungi mici de plastic cu urme de praf alb,
Pipe, inhalatoare, seringi,
Deruta, halucinații.
Lipsa de informații referitoare la compoziția chimică, la proveniența ingredientelor și a substanțelor posibil periculoase utilizate pentru fabricarea drogurilor etnobotanice îngreunează evaluarea riscurilor pentru sănătate și a nivelului de toxicitate. Unele droguri sunt combinate cu alcool și alte droguri ilegale, ceea ce determină efecte secundare și mai periculoase.
Consumul de etnobotanice reduce inhibițiile și încurajează comportamentul riscant, crescând astfel șansele ca adolescenții să conducă sub influența drogurilor, să întrețină relații sexuale neprotejate sau să fie implicați în accidente.
Majoritatea drogurilor sintetice nu pot fi depistate în urină sau alte analize medicale, ceea ce face ca nivelul de intoxicare să nu poată fi stabilit.
Drogurile etnobotanice pot avea efecte secundare dezastruoase:
Schimbări de temperament,
Probleme cu somnul,
Comportament psihotic,
Hipertermie (persoanelor le este foarte cald),
Convulsii,
Infarct,
Tensiune ridicată,
Probleme respiratorii grave,
Comă și chiar moarte.
Etnobotanicele sunt produse în laboratoare clandestine, astfel că ingredientele și potența acestora pot varia foarte mult. De aceea este imposibil de știut exact ce efecte au și ce ingrediente conțin.
Sevrajul - denumit și ,,sindrom de abstinență" reprezintă un ansamblu de simptome fizice și psihice, ce apar la întreruperea administrării unei substanțe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanță sau după administrarea unui medicament cu proprietăți antagoniste față de cea psihoactivă.
Printre simptomele de sevraj identificate se numără:
insomnia,
anxietatea,
tremurăturile,
transpirația.
Persoanele in sevraj pot experimenta depresie, agitație, stări de greață, vărsături, tremurături, transpirații reci, puls crescut și tensiune ridicată.
コメント