top of page
Teodora Botin

Diabetul

Redactor: Teodora Botin

Grafician: Lavinia Dumitru

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin. Acesta este o boală cronică, netransmisibilă, ce apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină (diabet de tip 1) sau atunci când insulină își pierde din sensibilitate, eficacitate (diabet de tip 2). Cea mai importantă caracteristică a acestei boli este nivelul crescut de glucoză în sânge și prin urmare creșterea glicemiei.


Diabetul a devenit foarte comun în ultimele decenii. În 1980, 5,8 milioane de persoane au fost diagnosticate cu diabet, comparativ cu 17,9 milioane în 2009. „Prevalența globală a diabetului zaharat în 2019 este estimată la 9,3% (463 milioane de persoane), crescând la 10,2% (578 milioane) până în 2030 și la 10,9% (700 milioane) până în 2045. Una din două (50,1%) persoane care trăiesc cu diabet zaharat nu știu că au diabet.” Prin urmare, aproximativ jumătate de miliard de oameni au această boală.


Înainte să elaborăm cauzele tipurilor de diabet, trebuie să înțelegem ce sunt acelea insulina și glucoza. Insulina este principalul hormon cu efect hipoglicemiant și este produs de celulele beta din pancreas. Acest hormon stimulează permeabilitatea membranelor celulare, pentru a permite pătrunderea glucozei din circulația sanguină în celulă. Glucoza este folosită de mitocondrie pentru a produce energie (ATP - moneda energetică universală a celulei). În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză.


Există două tipuri de diabet, diabetul de tip 1 (insulino-dependent) și diabetul de tip 2 (non-insulino-dependent).


Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, adică este provocată de o eroare a sistemului imunitar. Sistemul imun consideră, în mod eronat, că celulele beta ale pancreasului care produc insulină sunt patogeni și le distruge. Când celulele beta scad în număr semnificativ, pancreasul produce atât de puțină insulină, încât este nevoie de insulină suplimentară (luată sub formă de injecții zilnice) pentru a trăi.


Diabetul de tip 2 reprezintă 90% din toate cazurile de diabet și este caracterizat prin rezistență la insulină, adică organismul nu folosește corect insulina. În prima faza, pancreasul produce din în ce mai multă insulină pentru a face față nevoilor organismului, însă într-un final nu o să mai poată produce acest hormon. Acest tip de diabet este întâlnit cel mai des la oamenii de vârstă mijlocie sau vârstnicii. Boala poate fi ținută sub control în urma unei alimentații sănătoase și a mișcării zilnice, dar se pot prescrie și niște medicamente specifice, pentru a echilibra nivelul glicemiei.


Care sunt cauzele diabetului?

În cazul diabetului de tip 1, factorii de risc sunt încă în curs de cercetare, însă factorii de mediu, genetici și expunerea la unele infecții virale sunt strâns legați de riscul apariției acestui tip de diabet.

În cazul diabetului de tip 2, factorii de risc includ greutate crescută, alimentație nesănătoasă, inactivitatea fizică, înaintare în vârstă, hipertensiune, istoric familial de diabet.


Care sunt simptomele diabetului?

Simptomele des întâlnite în cazul diabetului sunt poliuria (urinarea excesivă), polidipsia (setea excesivă), lipsa de energie, senzația de oboseală, de rău fizic, amețeli, vedere încețoșată.

Simptomele specifice diabetului de tip 1 sunt senzația continuă de foame, pierderea bruscă în greutate, iar cele pentru diabetul de tip 2 sunt furnicăturile, amorțelile la nivelul mâinilor, picioarelor, vindecarea lentă a leziunilor.


Care sunt complicațiile diabetului?

Diabetul este o cauză principală a bolilor cardiovasculare, a retinopatiei (deteriorarea retinei), a nefropatiei (complicație la nivelul rinichilor, o modificare ce apare la nivelul vaselor de sânge care alimentează rinichii pacientului cu diabet) și a neuropatiei (slăbiciune musculară, amorțeală și durere la nivelul mâinilor și picioarelor).

Este important să înțelegem că diabetul are complicații multiple, serioase și că incidența acestei boli crește în fiecare an.



Bibliografie:

댓글


bottom of page