Redactor: Spiridon Estera
Grafician: Lavinia Dumitru
Încă din Antichitate oamenii au fost fascinați de universul magic al cristalelor, folosindu-le fie pentru a-și făuri podoabe, unelte sau arme, fie pentru a se proteja și vindeca de diverse boli. Chiar și în zilele noastre, cristalele reprezintă un domeniu de interes atât pentru oamenii de știință, cât și pentru cei ce cred în beneficiile lor terapeutice. Dar cum se formează aceste cristale? Și de ce se spune că au puteri vindecătoare?
În esență, un cristal este un corp omogen, ale cărui particule componente (atomi, molecule, ioni) sunt aranjate într-o structură internă tridimensională în diferite sisteme de simetrie cu repetări periodice numite sisteme de cristalizare. Există 7 astfel de sisteme: triclinic (ex. labradorit), monoclinic (ex. jadeit), ortorombic (ex. topaz), tetragonal (ex. zirconiu), trigonal (ex. cuarț), hexagonal (ex. smarald) și cubic (ex. diamant). Această structură este trăsătura definitorie a unui cristal și nu se limitează doar la minerale: nisipul, gheaţa, zahărul, ciocolata, ceramica, metalul, ADN-ul şi chiar unele lichide au structuri cristaline.
Unele cristale își au originea în magma terestră, în gazele fierbinți din interiorul Pământului sau în torentele de lavă fierbinte care ajung la suprafața planetei. Aceste minerale, printre care este și cuarțul, sunt numite magmatice. Pe parcursul procesului de răcire a magmei, atomii se grupează pentru a forma structurile regulate care determină forma și compoziția cristalelor. Unele cristale cresc din vaporii de gaz existenți în regiunile vulcanice. Acest tip de cristal conține sulf și se formează prin condensarea gazelor minerale fierbinți, pe măsură ce acestea sunt emanate din interiorul Pământului. Unele cristale se formează pe baza unor soluții acvatice sau cresc ajutate de unele organisme care trăiesc pe suprafața pământului sau la mică adâncime. Ele sunt cunoscute ca fiind minerale sedimentare și se formează printr-un proces de depunere mecanică sau chimică (ex. calcit). În sfârsit, noi materiale se formează și prin procesul de recristalizare a unor minerale care deja există, prin supunerea lor la presiunile foarte mari existente în regiunile inferioare ale suprafeței terestre. Aceste minerale metamorfice parcurg o serie de modificări structurale și chimice după formarea lor inițială, modificări care vor reorganiza atomii, creând astfel diferite texturi, compoziții și cristale. Un exemplu de astfel de mineral metamorfic este granatul.
Pe de altă parte, există și materiale amorfe, care nu sunt minerale. Ele sunt materiale noncristaline, dar, de obicei, sunt incluse în categoria cristalelor. Formate în urma diverselor procese naturale, cum ar fi activitatea vulcanică sau fosilizarea, din clasa lor fac parte: chihlimbarul, sticla, gagatul, obsidianul și opalul. Un exemplu de substanță care se poate găsi atât în stare scristalină, cât și amorfă este dioxidul de siliciu (SiO2), care în stare cristalină este cuarțul, iar în stare amorfă este sticla de cuarț.
Acum că am văzut partea științifică din spatele formării cristalelor, putem să ne întrebăm cum funcționeză și ce beneficii au aceste minerale. Se spune că pietrele vibrează ca urmare a faptului că se folosesc de electricitatea minții și a corpului nostru. Unii oameni descoperă că percep fizic vibrația energetică a cristalului, ca o furnicătură, atunci când îl țin în palmă. Alții observă că un cristal anume sau o combinație de cristale îi face să se simtă mai bine sau grăbește vindecarea unei boli. Acest lucru s-ar putea datora, în parte, efectului placebo, mintea și gândirea pozitivă vindecând, de fapt, corpul. Dar e posibil și ca energia și vibrația cristalului să aibă cu adevărat un efect fizic asupra corpurilor noastre, echilibrând și realiniind atomii din care suntem alcătuiți.
Poate că, în viitor, știința ne va oferi un răspuns definitiv la întrebarea: ,,Cum și de ce acționează cristalele ca un instrument de vindecare?”. Până atunci însă, cert este că miile de ani de istorie oferă consemnări dovedite și incontestabile ale calităților vindecătoare ale cristalelor.
Commentaires