Redactor: Mara Ciobanu
Grafician: Lavinia Dumitru
Cu toții folosim calculatoarele zi de zi, fie că e pentru școală, jocuri video sau Netflix. Însă, majoritatea probabil nu ne-am întrebat ce face fiecare componentă a computerului nostru, pentru ce e desemnată fiecare părticică din acest ansamblu măreț. Deși fiecare are câte un rol atât de complex încât putem să vorbim despre ele o viață întreagă, haideți să aflăm împreună rolul de bază al acestora.
Componentele unui computer se împart în două categorii: simple, adică carcasa, sursa de alimentare și placa de bază (din engleză “mother board”), și complexe, adică cardul grafic, hard drive-ul, RAM-ul și CPU-ul.
Să începem cu carcasa. Aceasta este, practic, o cutie de plastic care depozitează anumite componente cum ar fi hard disk-ul, placa de bază sau alte componente avansate. Carcasa computerului îndeplinește funcții critice la fel ca pielea pentru corpul uman, ar spune unii. Aceasta are și rol de protecție, ține totul la un loc. Există diferite tipuri, însă toate se ocupă în esență cu același lucru.
Sursa sau unitatea de alimentare este partea din sistem care este, cum s-ar zice, “băgată în priză”. Aceasta convertește curentul alternativ (AC) de la o priză de perete a rețelei electrice într-un curent continuu de joasă tensiune (DC) pentru a opera placa de bază, procesorul și dispozitivele periferice. Sunt necesare mai multe tensiuni de curent continuu și trebuie reglate cu o anumită precizie pentru a asigura o funcționare stabilă a computerului, iar cu asta se ocupă sursa de alimentare.
Placa de bază este una dintre cele mai importante elemente, pentru că deține și permite comunicarea între multe dintre componentele electronice esențiale ale unui sistem, cum ar fi unitatea centrală de procesare (CPU) și memoria, și oferă conectori pentru alte periferice. Cel mai comun tip este ATX-ul, însă fiecare tip de placă de bază e compatibil doar cu anumite procesoare și tipuri de memorie. Baza unei astfel de plăci constă dintr-o foaie foarte fermă de material neconductor, de obicei un fel de plastic rigid. Pe această foaie sunt imprimate straturi subțiri de cupru sau folie de aluminiu, denumite urme. Aceste urme sunt foarte înguste și formează circuitele dintre diferitele componente.
CPU-ul sau procesorul este locul unde computerul nostru face lucruri, execută instrucțiuni, programe. În esență, un procesor preia instrucțiuni dintr-un program sau aplicație și efectuează un calcul. Acest proces se împarte în trei etape cheie: preluare, decodare și execuție. Un procesor preia instrucțiunile din RAM, decodifică ceea ce este de fapt instrucțiunea și apoi execută instrucțiunea folosind părți relevante din acesta. Practic, orice comandă îi dăm computerului o să treacă la un moment dat prin procesor. Această unitate are, însă, puțin spațiu de stocare și de aceea trebuie să funcționeze odată cu hard drive-ul și RAM-ul.
Hard drive-ul este o componentă care se ocupă cu stocarea de date. De obicei, este instalat intern într-un computer, atașat direct la controlerul de disc al plăcii de bază a computerului. Conține unul sau mai multe platouri, adăpostite în interiorul unei carcase etanșate cu aer. Datele sunt scrise pe platouri folosind un cap magnetic, care se deplasează rapid peste ele în timp ce se învârt. De ce ne trebuie, totuși, un hard drive? Acesta este necesar pentru instalarea oricăror programe sau alte fișiere pe care dorim să le păstrăm pe computer, precum jocuri video, procesoare de text, poze sau videoclipuri. Când descărcăm fișiere pe computer, acestea sunt stocate permanent pe hard disk sau alt mediu de stocare până când sunt mutate sau dezinstalate. Hard drive-ul are un spațiu mare de stocare, dar accesibilitate mică.
RAM-ul este un alt tip de componentă care se ocupă cu memoria computerului. RAM-ul oferă aplicațiilor un loc pentru stocarea și accesarea datelor pe termen scurt. Stochează informațiile pe care computerul le folosește în mod activ, astfel încât să poată fi accesate rapid. Deci hard drive-ul se ocupă cu memoria pe termen lung a PC-ului, iar RAM-ul cu cea pe termen scurt. De obicei, acesta are un spațiu mai mic de stocare, din moment ce se ocupă cu task-uri de moment, precum încărcarea anumitor jocuri (acestea fiind pe hard drive) sau editarea unui document, dar și schimbarea între ele.
Placa grafică sau GPU-ul se ocupă de cum arată lucrurile afișate pe monitorul computerului, fluxul de imagini pe care noi îl putem vedea. Există două mari tipuri de GPU-uri. Un GPU integrat este încorporat în placa de bază și nu poate fi actualizat sau înlocuit. Veți găsi acest lucru în laptopuri și computere desktop ieftine. Aceste grafice au de obicei performanțe modeste și nu funcționează bine pentru sarcini precum jocuri sau producție de grafică profesională. Un GPU discret este montat pe o placă grafică care se strecoară în slotul de expansiune al computerului de pe placa de bază. Acest tip de placă grafică este înlocuibilă, astfel încât să poată fi actualizată pe măsură ce sunt dezvoltate plăci grafice mai noi și ajută la prevenirea ca un computer să devină învechit.
Ca să sumarizez tot despre ce am vorbit în acest articol: carcasa se ocupă cu stocarea elementelor fizice ale computerului, unitatea de alimentare oferă electricitate componentelor care au nevoie, placa de bază este facilitatorul comunicării dintre elemente, CPU-ul se ocupă cu executarea de instrucțiuni, hard drive-ul este memoria de lungă durată, unde se află toate lucrurile permanent instalate, RAM-ul este memoria cu acces rapid, iar placa grafică se ocupă cu modul în care sunt afișate lucrurile pe computer, cum arată. Acum puteți spune că știți cu ce se ocupă fiecare componentă a computerului vostru.
Comments