Redactor: Alexia Bratu
Grafician: Lavinia Dumitru
Ce sunt celulele HeLa și de ce sunt importante ? Celulele HeLa sunt prima linie de celule umane nemuritoare.
Povestea celulelor HeLa este una unică și foarte interesantă: sunt celule canceroase nemuritoare (adică nu mor după câteva diviziuni celulare, cum fac celulele normale), recoltate în 1951 de la o pacientă (Henrietta Lacks) cu cancer de col uterin. Biologul George Otto Gey a luat o singură celulă din eșantionul lui Henrietta Lack, a permis celulei să se dividă și a constatat că această cultură ar supraviețui pe termen nedeterminat dacă ar primi nutrienți și un mediu adecvat. Celulele originale au continuat să se multiplice. Acum, există multe tulpini de HeLa, toate derivate din aceeași singură celulă. Sunt primele celule clonate (oficial) din lume și primele celule produse în masă. Până acum se estimează că s-au produs 50 de milioane de tone de asemenea celule.
Au fost folosite în acești 60 și ceva de ani pentru nenumărate cercetări importante medicale. Deși femeia a decedat cu mult timp în urmă, celulele ei continuă să trăiască și să ajute oamenii de știință în diferite domenii.
Cercetătorii consideră că motivul pentru care celulele HeLa nu suferă de moarte programată este că acestea mențin o versiune a enzimei telomerazei care împiedică scurtarea treptată a telomerilor cromozomilor. Reducerea telomerelor este implicată în îmbătrânire și moarte.
Realizări ale utilizarii celulelor HeLa:
au fost folosite pentru a testa efectele radiațiilor, cosmeticelor, toxinelor și a altor substanțe chimice asupra celulelor umane;
au fost esențiale în cartografierea genelor și în studierea bolilor umane, în special a cancerului.
cu toate acestea, cea mai semnificativă aplicare a celulelor HeLa ar fi putut fi în dezvoltarea primului vaccin contra poliomielitei. Celulele HeLa au fost utilizate pentru a menține o cultură a virusului poliomielitei în celulele umane. În 1952, Jonas Salk și-a testat vaccinul împotriva poliomielitei pe aceste celule și le-a folosit pentru a-l produce în masă.
Dezavantaje ale utilizării celulelor HeLa:
În timp ce linia celulară HeLa a dus la descoperiri științifice uimitoare, celulele pot provoca, de asemenea, probleme. Cea mai semnificativă problemă cu celulele HeLa este cât de agresiv pot contamina alte culturi celulare într-un laborator. Oamenii de știință nu testează în mod obișnuit puritatea liniilor lor celulare, așa că HeLa a contaminat multe linii in vitro (estimate la 10 până la 20 la sută) înainte ca problema să fie identificată.
O altă problemă cu HeLa este că nu are un cariotip uman normal (numărul și aspectul cromozomilor într-o celulă). Henrietta Lacks (și alți oameni) au 46 de cromozomi (diploid sau un set de 23 de perechi), în timp ce genomul HeLa este format din 76 până la 80 de cromozomi. Cromozomii suplimentari provin din infecția cu virusul papiloma uman care a dus la cancer.
În timp ce celulele HeLa seamănă cu celule umane normale în multe feluri, ele nu sunt nici normale, nici complet umane. Astfel, există limitări ale utilizării lor.
Comments