top of page
Cristian Bălan

Celule Stem

Redactor: Cristian Bălan

Grafician: Diana Gherghina

Tehnoredactor: Călina Burciu

Probabil cu toții am auzit de termenul de „celulă stem” în anii recenți, mai ales la nașterea unui copil, dar haideți să descoperim ce sunt de fapt celulele stem și la ce ajută?

Acestea vindecă cele mai complexe boli și sunt unele din cele mai dezbătute subiecte ale medicinii actuale, însă în viitor pot deveni principalele soluții în vindecarea unor boli incurabile, precum diabetul sau anumite tipuri de cancer, având astfel un potențial imens.


Ce sunt mai exact celulele stem? Celulele stem sunt acele celule primordiale, ce stau la baza fiecărei celule specializate și care au rolul de a reface anumite țesuturi lezate. Astfel, putem spune că sunt „cărămizile” corpului uman, având un caracter indispensabil. În forma lor cea mai pură, le găsim în sânge și în țesutul cordonului ombilical, dar și în alte locații precum: măduva osoasă (locul unde sângele se formează), ficat, plămâni, epitelii tegumentar sau țesut adipos. Principala proprietate a acestor celule este plasticitatea, adică capacitatea de a reface anumite țesuturi prin diferențiere.


Din punct de vedere istoric, în 1908, savantul rus Alexander Maksimov folosește termenul de „celulă stem” pentru a desemna celulele capabile să se transforme în alte tipuri de celule, iar în 1988 este efectuat cu succes primul transplant de celule stem provenite din sânge placentar. Pe cât de sofisticate sunt, pe atât de vitale sunt în funcționarea normală a organismului. Pe lângă flexibilitatea și plasticitatea de care dau dovadă pentru a repara țesuturile afectate, celulele stem pot vindeca parțial unele tipuri de cancer precum leucemia.


În cazul unor afecțiuni maligne, unele celule se dezvoltă defectuos, iar mai apoi se răspândesc progresiv în tot corpul, așa că se recurge la radioterapie și chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase. Aceste terapii distrug și celulele stem din măduva osoasă, așa că bineînțeles că acestea trebuie înlocuite cu altele noi , care să formeze un nou sistem de formare a sângelui. De cele mai multe ori prețul unui tratament cu celule stem este destul de mare, iar majoritatea familiilor cu un buget mediu nu și-l pot permite atât de ușor. De asemenea, din cele 50.000 de transplanturi realizate anual la nivel global, rata de succes trece abia peste 90%.


Încă nu se cunosc adevăratele efecte pe termen lung și cât de dăunătoare pot fi asupra pacientului. În plus, un pacient bolnav de leucemie nu-și poate folosi celule stem depozitate în banca sa personală, deoarece ele au fost inițial cauza cancerului, astfel fiind nevoie să folosească celulele unui donator compatibil, care foarte rar poate fi găsit. Această afirmație este demonstrată de Academia Americană de Pediatrie, în articolul „Cord Blood Banking for Potential Future Transplantation”.


Așadar, terapiile cu celule stem sunt în prezent destul de controversate, însă rămân un subiect de interes pentru cercetători. Celulele stem au foarte multe avantaje și oferă speranța că vor fi descoperite noi tratamente pentru bolile, precum diabetul, leziunile măduvei spinării, boala Parkinson sau infarctul miocardic. Cu siguranță, în viitor, rezultatele studiilor vor rezolva problemele etice ce acoperă acest subiect și de ce nu, poate vom dobândi viață veșnică prin folosirea acestor celule microscopice, care ne demonstrează cât de complex și fragil este corpul uman.

Commentaires


bottom of page