Redactor: Borcescu Maria
Grafician: Lavinia Dumitru
Aurul este un element chimic despre care toată lumea a auzit indiferent de cunoștiințele lor științifice. Este un metal prețios care este folosit într-o multitudine de domenii: de la fabricarea bijuteriilor până la producerea componentelor electronice. Dar de unde provine aurul și care sunt metodele prin care acesta ar putea fi produs? Acestea au fost întrebările la care am răspuns pe parcursul întâlnirii trecute a clubului.
Mai întâi să analizăm originile aurului : cum a apărut pe Pământ? Ceea ce este cu adevărat interesant este că, spre deosebire de alte elemente chimice, aurul nu a fost creat pe Pământ, ci în spațiu. Acesta a apărut cu mult timp înaintea formării Sistemului nostru Solar datorită unor explozii stelare cataclismice, numite și supernove. Acestea se formează în urma fuziunii nucleare în miezul unei stele, care de-a lungul timpului transformă hidrogenul din care este compusă steaua în elemente mai grele (heliu, carbon, oxigen, fier, nichel, argint, aur, plumb și mai departe, uraniu). În timpul exploziei, elementele care sunt în plus sunt ,,aruncate” în spațiul interstelar, sub formă de gaz și praf, care la rândul lor sunt concentrate în alte stele și planete. Cel mai probabil așa a fost format și aurul Pământului, chiar înainte de a fi amestecat de activitatea geotermală. De aceea, modul în care este dispus aurul în interiorul Pământului se aseamănă cu niște vene, iar în zilele de azităzi procesul de extracție (mineritul) este foarte scump, în principal din cauza rarității metalului. Este incredibil că am putea să strangem tot aurul pe care l-am minat în istorie în doar 3 piscine olimpice. Deși vorbim de o masă mare, întrucât densitatea aurului este mai mare decât a apei, dacă ne gândim la toți anii în care oamenii au extras zăcăminte de aur este chiar o cantitate destul de mică. Acest fapt demonstrează în continuare cât de rar este metalul.
Acum că am aflat cât de puțin aur se află cu adevărat pe Pământ, următoarea întrebare este: putem să producem aur în laborator? Surprinzător, răspunsul este ,,DA!” prin recrearea proceselor nucleare ce au avut loc în spațiu acum milioane de ani, folosind acceleratoare de particule. Totuși, ceea ce face aceste aparate să nu fie foarte sustenabile este faptul că ele pot crea aur doar atom cu atom și ar dura extrem de mult timp să producem o cantitate infimă. Mai mult decât atât, costurile care vin în consecință ar fi foarte mari, depășind valoarea actuală a aurului.
O altă teorie interesantă indică găsirea metalului prețios în componența unor asteroizi. Mulți cred că de aici provine și o parte din cantitatea de aur de pe Pământ. Chiar recent a fost descoperit un asteroit, numit Psyche 16, care conține metale prețioase în valoare de 700 de cvintilioane de dolari. Acesta este poziționat între Marte și Jupiter. În următorul an, NASA își propune să gasească o modalitate prin care ar putea extrage cantitățile uimitoare de aur din asteroid. Cu toate acetea, un astfel de eveniment nu se va întâmpla prea curând: profesorul John Zarnecki, preşedintele Societăţii Astronomice Regale este de părere că va dura 25 de ani pentru a dovedi sustenabilitatea conceptului și încă 50 pentru a începe activitatea propriu-zisă.
Așadar, deși oamenii de știință au găsit moduri alternative care să înlocuiască mineritul, cred că este mult prea devreme să discutăm cu certitudine despre aceste lucruri. Totuși, dacă am reuși cumva să extragem tot aurul din asteroizi sau să îl producem în cantități mari în laborator, atunci este probabil că valoarea aurului va scădea considerabil, ceea ce va afecta toată economia, întrucât acesta are atât de multe utilități. Este clar că mai multă cercetare în domeniu este necesară pentru a avea răspunsuri clare. Până atunci, aurul rămâne unul dintre cele mai scumpe și rare metale din lume.
Comentários